ویتامین D / عوارض کمبود – ۸ علائم کمبود آن در زنان و مردان و کودکان
ویتامین D برای چی خوبه
این ویتامین محلول در چربی می باشد و به جذب و حفظ سطح طبیعی کلسیم و فسفر خون کمک می کند که باعث تقویت و شکل دهی استخوان ها و دندان ها می شود. این ویتامین هم از طریق مواد غذایی جذب بدن می شود و هم خود بدن توانایی سنتز آن را دارد. همچنین به گفته مدرسه پزشکی دانشگاه هاروارد، مطالعات آزمایشگاهی نشان می دهد که این ویتامین می تواند رشد سلول های سرطانی را کاهش دهد، همچنین به کنترل عفونت ها و کاهش التهاب کمک می کند. بسیاری از اندامها و بافتهای بدن دارای گیرندههایی برای این ویتامین هستند که نقش مهمی فراتر از سلامت استخوان را نشان میدهد و دانشمندان فعالانه در حال بررسی سایر عملکردهای احتمالی هستند.
8 علائم کمبود ویتامین D
7 عوارض کمبود ویتامین D (کمبود ویتامین دی باعث چه بیماری می شود)
- ضعیف شدن استخوان و قدرت عضلات
- سرطان
- بیماری های قلبی
- دیابت نوع 2
- ضعف سیستم ایمنی
- خطر مرگ زود رس
- زوال عقلی
همچنین این ویتامین در عملکرد و میل جنسی زنان و مردان و همچنین قدرت باروری در هر دو آن ها تاثیر دارد و کمبود آن ممکن است باعث ناتوانی جنسی در هردوی آن ها شود.
علائم و عوارض کمبود ویتامین D در مردان
کمبود این ویتامین با کاهش سطح هورمون جنسی تستسترون در مردان ارتباط مستقیم دارد و این ویتامین مردان را در برابر ابتلاء به سرطان پروستات حفظ می کند.
علائم و عوارض کمبود ویتامین D در زنان و دختران
بر اساس مطالعات صورت گرفته کمبود این ویتامین می تواند باعث اختلالات مربوط به پریودی به خصوص سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) گردد، که مشکلاتی مثل ناباروری را در پی دارد؛ همچنین در دختران باعث ایجاد بلوغ زودرس می گردد.
به گفته انجمن بارداری آمریکا، این ویتامین در دوره بارداری برای سلامت مادر و جنین ضروری است و کمبود آن اگر درمان نشود، ممکن است خطراتی مانند: انواع عفونت ها، زایمان زودرس یا اختلال پره اکلامپسی برای مادر و برخی مشکلات برای جنین ایجاد کند.
استروژن فعالیت آنزیم های فعال سازی ویتامین دی را افزایش می دهد و یائسگی سبب کاهش این ویتامین در بدن شده و افراد مسن حتما باید تحت نظر پزشک از مکمل ها استفاده نمایند.
مقدار و طریقه مصرف قرص ویتامین D (نحوه مصرف قرص ویتامین دی)
مطمئنا این سوال برایتان پیش آمده که قرص ویتامین D را چه موقع و روزی چند بار بخوریم؛ که باید در جواب شما بگوییم نحوه مصرف این ویتامین بر اساس کمبود شماست و پزشک متخصص داخلی بر اساس آزمایش های تشخیصی دوز و نوع دارویی (قرص و کپسول یا آمپول این ویتامین) برای شما تجویز می کند و باید از مصرف خودسرانه و تغییر دوز آن بدون مشورت پزشک خودداری کنید.
مکمل های این ویتامین به دو شکل موجود هستند: ویتامین D2 (“ارگوکلسیفرول” یا پیش ویتامین D) که ویتامین D تولید شده در گیاهان وقارچ هاست و ویتامین D3 (“کوله کلسیفرول”) که ویتامین D تولید شده در انسان و جانوران است که شکل طبیعی آن به کمک UV تولید می شوند.
در صورت کمبود شدید این ویتامین پزشک آمپول آن را برای شما تجویز می کند.
مصرف قرص این ویتامین در مردان به حفظ سطح تستسترون در نتیجه داشتن افزایش کیفیت اسپرم و داشتن عضلات قوی تر کمک می کند.
ویتامین D برای کودکان
به گفته سازمان CDC، همه کودکان بلافاصله پس از تولد به این ویتامین نیاز دارند که از ایجاد راشیتیسم (یک وضعیت نرم شدن استخوان که در کودکان در حال رشد رخ می دهد) در آن ها جلوگیری می کند و به او کمک می کند تا استخوان های قوی بسازد.
به گفته همان سازمان کودکان زیر یک سال به 400iu (یکای اندازه گیری در دارو) این ویتامین در روز نیاز دارند و کودکان 1 تا 2 سال به 600 iu آن نیاز دارند.
نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، چون مادر تمام ویتامین D مورد نیاز را تامین نمی کند، باید از همان ابتدا از این مقدار مکمل استفاده نمایند و چون شیر های خشک غنی از این ویتامین می باشد، برای نوزادانی که شیر خشک مصرف می کنند، نیازی به مصرف مکمل این ویتامین نیست و برای کودکانی که غذا خوردن را شروع کرده اند، در رژیم غذایی آن ها، غذا های سرشار از آن قرار دهید. در زیر مواد غذایی حاوی این ویتامین را برای شما آورده ایم.
ویتامین D در چه غذاهایی است
حتما این سوالات برایتان پیش آمده که برای کمبود ویتامین دی چی بخوریم یا ویتامین d در چه میوه هایی وجود دارد.
تعداد کمی از غذاها به طور طبیعی حاوی این ویتامین هستند، اگرچه برخی از غذاها با این ویتامین غنی شده اند. برای اکثر مردم، بهترین راه برای دریافت مقدار کافی آن، مصرف مکمل است، زیرا خوردن به اندازه کافی از طریق غذا سخت است.
روغن کبد ماهی کاد، ماهی سالمون، اره ماهی، ماهی تن، آب پرتقال غنی شده با این ویتامین، محصولات لبنی و گیاهی غنی شده با آن، ساردین، جگر گاو، زرده تخم مرغ و غلات غنی شده از منابع تامین این ویتامین می باشند. البته در صورت کمبود شدید آن مواجعه باشید باید زیر نظر پزشک از مکمل های این ویتامین استفاده کنید.
چه کسانی در معرض کمبود ویتامین D قرار دارند
افرادی که در مکان هایی زندگی می کنند که تابش نور کافی خورشید وجود ندارد و کسانی که پوست تیره دارند بیشتر در معرض کمبود این ویتامین قرار دارند.
مطالب این سایت فقط در جهت افزایش معلومات شما عزیزان می باشد جهت تشخیص و درمان به متخصص داخلی مراجعه فرمایید
در پایان این متن می تواند نظرات و تجربیات خود را کامنت کنید و اگر این مطلب برایتان مفید بود می توانید آن را با دوستانتان به اشتراک بگذارید.