پرولاکتین چیست / بالا و پایین بودن آن چه عوارضی دارد – 6 عامل موثر در افزایش آن
پرولاکتین چیست
نام هورمونی است که در رشد بافت سینه و فرآیند تولید شیر نقش دارد.
علائم و عوارض بالا بودن پرولاکتین
بالا بودن این هورمون نسبت به سطح طبیعی یا به اصلاح هیپرپرولاکتینمی (Hyperprolactinemia)، باعث مشکلات مانند: ایجاد ناتوانی جنسی در مردان در نتیجه اختلال نعوض و همچنین پریودی های نامنظم یا عدم پریودی (آمنوره) در زنان و ایجاد ناباروری می گردد.
از دیگر علائم و عوارض آن می توان به خشکی واژن، ضعف استخوان، ترشحات شیری از نوک سینه ها در زمان غیر بارداری، کاهش سطح هورمون جنسی تستسترون و بزرگی سینه اشاره کرد.
عوامل افزایش پرولاکتین
به گفته نظام سلامت mount sinai، موارد زیر باعث بالا رفتن این هورمون می شود:
- تومور غیرسرطانی غده هیپوفیز یا پرولاکتینوما (شایع ترین علت)
- برخی داروها
- سایر تومورهای غدد هیپوفیز
- آسیب ناحیه نوک سینه
- کم کاری تیروئید
- بیماری های کلیوی
بنابرین بالا بودن این هورمون در زنان و مردان ممکن است نشانه عوامل و بیماری های بالا باشد؛ البته گاهی این بیماری با علت نامشخص ایجاد می گردد که معمولا پس از چند ماه بدون درمان برطرف می گردد.
درمان بالا بودن پرولاکتین
درمان این بیماری پس از تشخیص توسط پزشک باید توسط خود او درمان گردد و از مصرف دارو خودسرانه باید خودداری نمود.
کمبود سطح پرولاکتین
به این وضعیت هیپوپرولاکتینمی می گویند که با علائم اضطرابی همراه است که باعث اختلال عملکرد تخمدان در زنان و اختلال متابولیک در مردان می شود.
به گفته محققان CRP، کمبود این هورمون میتواند ناشی از بیماری خودایمنی، هیپوفیز، کمبود هورمون رشد، کمکاری تیروئید، اثر دوپامین بیش از حد در مسیر لولهای فاندیبولار و یا هیپوفیز قدامی و مصرف داروهایی باشد که گیرندههای مستقیم D2 را فعال میکنند، باشد.
آزمایش پرولاکتین
حتما از خود پرسیده اید که چرا پزشک این آزمایش را برای من نوشته و این آزمایش برای چیست، در جواب باید گفت که آزمایش این هورمون برای بررسی میزان نرمال آن است. اگر علائمی که در بالا قید شد در شما وجود داشته باشد پزشک ممکن است برای تشخیص علت زمینه ای آن ها، یکی از آزمایش هایی که برای شما نسخه خواهد کرد این آزمایش می باشد.
به گفته نظام سلامت mount sinai، مقدار نرمال این هورمون در مردان حداکثر 20 ng/mL در زنان غیر باردار حداکثر 25 ng/mL و در دوران بارداری بین 80 تا 400 ng/mL می باشد.
به گفته مرکز دانشگاه پزشکی کلمبیا، افزایش خفیف این هورمون بین 25-50 نانوگرم در میلی لیتر، معمولاً خطری ایجاد نمی کند و باعث تغییرات قابل توجهی در چرخه های قاعدگی نمی شود، اگرچه ممکن است باروری کلی را کاهش دهد اما اگر افزایش آن بین 50-100 نانوگرم در میلی لیتر باشد ممکن است باعث نامنظم شدن دوره های قاعدگی شود و باروری زنان را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
به گفته انتشارات وایلی، مطالعات نشان داده که سطح این هورمون در بیشتر افراد در اواسط پریودی افزایش می یابد همچنین مقدار این هورمون فاز لوتئال بیشتر از فاز فولیکولی است و ممکن است این آزمایش در دوره عادت ماهیانه سطح بالاتری را نشان دهد.
شرایط آمادگی برای انجام آزمایش پرولاکتین
حداقل 12 ساعت قبل از انجام آزمایش نباید غذا بخورید و اگر داروی خاصی مصرف می کنید پزشک را مطلع سازید تا نتایج آزمایش دقیق باشد و مصرف خوراکی و داروی خاص خطایی در نتیجه ایجاد نکند.
برخی داروهای روانپزشکی، داروهای استروژن خوراکی، سوء مصرف کوکائین و داروهای مخدر ممکن است سطح این هورمون را بیشتر از حد طبیعی نشان دهد؛ همچنین اگر بیماری کلیوی یا کبدی دارید، همین تاثیر را در نتیجه آزمایش دارد.
مطالب این سایت فقط در جهت افزایش معلومات شما عزیزان می باشد جهت تشخیص و درمان این بیماری حتما باید به پزشک متخصص داخلی (فوق تخصص غدد) یا زنان مراجعه فرمایید.
برای مشاوره آنلاین در زمینه بیماری های مرتبط با هورمون پرولاکتین با بهترین پزشکان متخصص داخلی، اینجا کلیک نید.
در پایان این متن می تواند نظرات و تجربیات خود را کامنت کنید و اگر این مطلب برایتان مفید بود می توانید آن را با دوستانتان به اشتراک بگذارید.