6 علائم کمخونی و راه درمان آن
کم خونی چیست
کمخونی به انگلیسی Anemia نام بیماری است که تعداد گلبول های قرمز خون ار حد طبیعی پایین تر می باشد. گلبول های قرمز از پروتئین آهن داری بنام هموگلوبین تشکیل شده اند که وظیفه اکسیژن رسانی به بافت ها را بر عهده دارند و در صورت کاهش این سلول ها اکسیژن رسانی به بافت ها نیز کم تر می شود.
کم خونی یک مشکل جدی بهداشت عمومی جهانی است که به ویژه کودکان خردسال و زنان باردار را تحت تاثیر قرار می دهد. سازمان جهانی بهداشت تخمین می زند که 42 درصد از کودکان زیر 5 سال و 40 درصد زنان باردار در سراسر جهان به این بیماری مبتلاء هستند.
غلظت طبیعی هموگلوبین
غلظت بهینه هموگلوبین مورد نیاز برای رفع نیازهای فیزیولوژیکی بر اساس سن، جنس، ارتفاع محل سکونت، عادات سیگار کشیدن و وضعیت بارداری متفاوت است.
6 علائم کمخونی
- ضعف و بی حالی
- سرد شدن دست ها و پا ها
- سردرد، سر گیجه یا سبکی سر
- درد قفسه سینه، ضربان قلب نامنظم و تنگی نفس
- درد مفاصل دست و پا
- رنگ پریدگی یا مایل به زرد شدن پوست، چشم و نخان ها
این علائم معمولا در زنان و مردان یکسان است که همه این علائم خطرناک است و می تواند نشان از این بیماری باشد و در صورت ابتلاء به این بیماری باید سریع درمان شوید تا مشکلات شدید ترین در پی نداشته باشد.
انواع کمخونی و علل ایجاد آن
حتما این سوال ذهن شما را درگیر کرده که کم خونی ناشی از چه چیزی است؛ ما در زیر به بررسی انواع کمخونی و علل ایجاد آن پرداخته ایم:
- کمخونی فقر آهن (شایع ترین) تقریبا همیشه به دنبال از دست دادن خون ایجاد می شود که ممکن است خونریزی گوارشی یا در زنان به علت خونریزی شدید ماهیانه یا بیماری که منجر به خونریزی شود باشد.
- کم خونی ناشی از کمبود ویتامین (فولات و B12) ممکن است به علت ضعف تغذیه ای یا مشکل در جذب این مواد باشد.
- کمخونی آپلاستیک (یک اختلال نادر نارسایی مغز استخوان است که در نتیجه تخریب یا کمبود سلول های بنیادی خون ساز در مغز استخوان رخ می دهد، به ویژه زمانی که سیستم ایمنی بدن به سلول های بنیادی حمله می کند) که ممکن است به دلیل نارسایی اولیه مغز استخوان، میلودیسپلازی (شرایطی که در آن مغز استخوان گلبول های قرمز غیرطبیعی تولید می کند که به درستی بالغ نمی شوند) یا گاهی اوقات به عنوان یک عارضه جانبی برخی داروها باشد.
- کم خونی همولیتیک ( گلبول های قرمز خون در جریان خون یا طحال به علت های مکانیکی مانند نشتی دریچه های قلب یا آنوریسم، عفونت یا زمینه ارثی مانند کم خونی داسی شکل، برخی تالاسمی ها و سطوح پایین آنزیم ها یا اختلالات خود ایمنی شکسته می شوند)
- بیماری ها و درمان های دیگر مانند: شیمی درمانی و نارسایی کلیوی
تشخیص کمخونی
این مشکل با سه پارامتر تعداد سلول های گلبول های قرمز (RBC)، مقدار هموگلوبین (hgb) و نسبت درصد حجم گلبول های قرمز به کل حجم خون (حجم خون و پلاسما) یا هماتوکریت (Hematocrit) در آزمایش خون بررسی و تشخیص داده می شود. هر کدام از این پارامتر ها از حد نرمال پایین تر باشد نشان از این بیماری در شماست.
پیشگیری از کمخونی
حتما دنبال این پاسخ هستید که برای جلوگیری از ابتلاء به کم خونی یا درمان آن چی بخورم؛ به نقل از انجمن خون شناسی آمریکا کم خونی ناشی از کمبود ویتامین و مواد معدنی مانند فقر آهن، کمبود B12 یا فولات با خوردن غذای ارگانیک سالم و سرشار از این ویتامین ها از ابتلاء به آن جلوگیری کرد که ما این غذا ها در جدول موجود در این لینک برای شما آورده ایم؛ همچنین با انجام مراقبت های بهداشتی می توان تا حدودی از ابتلاء به عفونت ها در امان بود، اما متاسفانه سایر کم خونی ها قابل پیشگیری نمی باشند.
درمان کمخونی
درمان این بیماری به علت زمینه ای ایجاد آن بستگی دارد.
اگر به نوع فقر آهن دچار هستید، پزشک ممکن است برای تشخیص منشاء خونریزی تست های پزشکی لازم را انجام و به متخصص مربوطه شما را ارجاع دهد.
اگر در نتیجه کمبود ویتامین دچار این مشکل شده اید؛ پزشک ممکن است برنامه غذایی خاصی به شما دهد یا مکمل های خوراکی و تزریقی برای شما تجویز کند.
اگر بیماری یا داروی دیگر باعث ایجاد آن شده، پزشک شما را برای درمان بیماری زمینه ای به متخصص مربوطه ارجاع یا در صورت عوارض دارویی در صورت امکان و صلاحدید پزشک تجویز کننده دارو قطع می شود.
اگر به نظر می رسد که نوعی آپلاستیک دچار هستید، ممکن است پزشک شما را برای بیوپسی مغز استخوان به یک متخصص هماتولوژی ارجاع دهد تا علت کم خونی را مشخص کند و برای درمان آن ممکن است از داروها و تزریق خون استفاده شود. در نوع همولیتیک درمان به علت آن بستگی دارد و ممکن است شامل تجویز آنتی بیوتیک ها یا داروهایی باشد که سیستم ایمنی را سرکوب می کنند یا ارجاع به متخصص قلب وعروق باشد.
عوارض کم خونی
به گفته کلینیک مایا اگر این بیماری درمان نشود اختلالات زیر در پی دارد:
- خستگی مزمن
- عوارض بارداری مانند : زایمان زودرس
- مشکلات قلبی به علت پمپاژ بیشتر خون جهت افزایش خون رسانی که منجر به بزرگ شدن قلب و نارسایی قلبی می شود
مطالب این سایت فقط در جهت افزایش معلومات شما عزیزان می باشد جهت تشخیص و درمان به متخصص داخلی یا فوق خون و آنکولوژی مراجعه فرمایید.
در پایان این متن می تواند نظرات و تجربیات خود را کامنت کنید و اگر این مطلب برایتان مفید بود می توانید آن را با دوستانتان به اشتراک بگذارید.