5 تا از علائم روتاویروس در کودکان و بزرگسالان و تشخیص و درمان آن
روتاویروس چیست
این ویروس یکی از علل شایع گاستروانتریت است که اغلب آنفولانزای معده نامیده می شود. محل آلودگی این ویروس معده و روده میزبان به خصوص کودکان است و باعث ایجاد اسهال و استفراغ در آن ها می شود. این بیماری در فصل زمستان و بهار اوج می گیرد.
طبق آمار ارائه شده توسط سازمان جهانی بهداشت، به طور تقریبی سالانه بیش از 25 میلیون مراجعه سرپایی و بیش از 2 میلیون بستری در بیمارستان بر اثر این بیماری وجود دارد.
به گفته همان سازمان، گاستروانتریت شدید بیشتر محدود به کودکان بین 6 تا 24 ماهه است.
5 تا از علائم روتاویروس در کودکان و بزرگسالان
به گفته CDC، موارد زیر از علائم این ویروس می باشد:
- این بیماری با اسهال و استفراغ آبکی به سه تا هشت روز مشخص می شودد
- تب
- درد شکم
- از دست دادن اشتها
- کم آبی (کاهش ادرار خشکی دهان و گلو احساس، سرگیجه هنگام ایستادن، گریه با اشک کم یا بدون اشک و خواب آلودگی یا گیجی غیر معمول)
بزرگسالان نیز ممکن است به این بیماری مبتلا شوند، البته علائم در آن ها خفیف تر است.
دوره کمون و نقاحت روتاویروس
به گفته ECDC (مرکز اروپایی کنترل و پیشگیری بیماری)، دوره کمون این ویروس معمولا یک تا دو روز است و دوره عفونت یک تا دو هفته می باشد.
میزان سرایت روتاویروس
این ویروس در مدفوع فرد آلوده قرار دارد و به راحتی پخش می شود. کودکان زمانی که انگشتان خود را پس از لمس سطح آلوده مانند یک اسباب بازی، در دهان خود قرار دهند، ممکن است آلوده شوند.
والدینی که چند کودک دارند همچنین پرسنل مراکز نگهداری کودکان اگر پس از شستن یا تعویض پوشک کودک دستان خود را خوب نشویند، آلودگی را به دیگر کودکان نیز منتقل می کنند.
کودکان همچنین در صورت خوردن غذا یا نوشیدن آب حاوی ویروس ممکن است بیمار شوند. این زمانی اتفاق می افتد که یک فرد مبتلا به روتاویروس قبل از تهیه غذا دست های خود را نشوید.
روتاویروس ها ممکن است تا دو ماه روی سطوح خشک باقی بمانند.
تشخیص روتاویروس
رایج ترین تست های تشخیصی این بیماری تست های آنتی بادی و PCR (PCR از مدفوع بیمار انجام می شود) است که تست PCR چون ژنوم ویروس را بررسی می کند بسیار دقیق تر است. البته ممکن است پزشک با علائم بیماری را تایید کرده و انجام تست های تشخیصی را لازم نبیند.
پیشگیری و درمان روتاویروس
به گفته ECDC هیچ درمان دارویی تا کنون برای ویروس کشف نشده است و تنها راه درمان حفظ آب و مایعات بدن است و اگر در منزل نتوان به قدر کافی کودک آب مصرف کند تا جبران بی آبی گردد حتما باید به مراکز درمانی جهت سرم تراپی مراجعه گردد.
بهترین راه برای جلوگیری از ابتلاء بیشتر به این بیماری ممانعت از ورود کودکان آلوده به مراکز تفریحی و آموزشی تا بهبودی کامل و تخصیص بخش این ویروس برای مراقبت در مراکز اورژانس اطفال و جدا کردن آن ها از دیگر کودکان بستری است.
این اقدامات تا حدود زیادی از شیوع بیشتر بیماری جلوگیری می کند.
واکسن روتاویروس
به نقل از CDC، تا قبل از اینکه واکسن کشف شود، کودکان تا سن 5 سالگی به این ویروس مبتلا می شدند و این ویروس سالانه مسئول مرگ 500000 کودک در سراسر جهان بود.
واکسن این بیماری به صورت خوراکی و نوع که یک نوع سه دوز که در 2، 4 و 6 ماهگی تجویز می شود و نوع دو دوز فقط در 2 و 4 ماهگی تجویز می شود.
این واکسن نیز مانند همه واکسن ها ممکن است برای برخی اطفال عوارض نشان دهد که تجویز باید توسط شبکه بهداشت و در صورت بروز عوارض به پزشک اطفال مراجعه کرد البته جای هیچ نگرانی وجود ندارد.
مطالب این سایت فقط در جهت افزایش معلومات شما عزیزان می باشد جهت تشخیص و درمان به متخصص اطفال یا عفونی یا فوق تخصص بیماری های عفونی کودکان مراجعه فرمایید.
در پایان این متن می تواند نظرات و تجربیات خود را کامنت کنید و اگر این مطلب برایتان مفید بود می توانید آن را با دوستانتان به اشتراک بگذارید.