زردی نوزاد
زردی نوزاد چیست
زردی نوزاد یا یرقان به انگلیسی Neonatal jaundice، به گفته کلینیک مایو، یک بیماری شایع است، به ویژه در نوزادانی که قبل از هفته 38 بارداری (نوزادان نارس) متولد شده اند و برخی از نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند.
علت ایجاد زردی در نوزاد چیست
این بیماری در اثر افزایش ماده ای بنام بیلی روبین در خون ایجاد می شود. بیلی روبین در نتیجه تخریب گلبول های قرمز در کبد و طحال ایجاد می گردد و کبد بیلی روبین را تجزیه می کند. چون کبد نوزادان به اندازه کافی بالغ نشده نمی تواند این ماده را تجزیه کند در نتیجه غلطت آن در خون بالا رفته و باعث ایجاد این بیماری در نوزاد می گردد.
علائم زردی نوزاد
به گفته کالیج گوارش آمریکا، اولین علامت ظاهر زرد رنگ پوست و چشم است. پوست نوزاد ممکن است در روز اول یا دوم زندگی زرد به نظر برسد. زردی از اطراف سر شروع می شود و سپس صورت به سمت شانه ها، بازوها و بقیه بدن از جمله پاها و پاها پیش می رود. ظاهر ممکن است زمانی که نوزاد 3 تا 4 روزه است زردتر شود و سپس به آرامی بهتر شود. این زردی “فیزیولوژیک” یا طبیعی نوزادان نامیده می شود. اکثر نوزادان این الگو را دارند، بنابراین نیازی به آزمایش نیست.
اگر ظاهر زرد رنگ زودتر (کمی پس از تولد) ظاهر شود و بیش از 5-6 روز طول بکشد یا بسیار بارزتر باشد؛ برای اینکه بدانید فرزند دلبندتان به این بیماری مبتلاء است یا خیر حتما باید آزمایش انجام دهید و در صورت ابتلاء باید برای درمان به یک پزشک متخصص اطفال مراجعه فرمایید.
در این بیماری، علاوه بر زرد شدن پوست، رنگ ادرار کودک می تواند از زرد بسیار روشن یا قهوه ای بسیار تیره تغییر کند. به همین ترتیب، رنگ مدفوع کودک می تواند از رنگ خردلی زرد (معمولی) تا بژ روشن متفاوت باشد. این 2 تغییر رنگ در ادرار یا مدفوع می تواند نشان دهنده این باشد که زردی به دلیل رنگدانه های مختلف است. اگرچه در روزهای اول زندگی بسیار نادر است، اما وجود ادرار بسیار تیره یا مدفوع بژ روشن باید فوراً توسط پزشک ارزیابی شود.
تشخیص زردی نوزاد
تشخیص این بیماری از طریق اندازه گیری بیلی روبین صورت می گیرد که می توان با گرفتن خون از پشت پای نوزاد میزان غلظت بیلی روبین موجود در آن را اندازه گیری کرد (در آزمایشگاه) یا با استفاده از دستگاه بیلی روبین متر، میزان آن را تشخیص داد.
با کمک نمودار در تصویر جدول زیر می توانید که توسط آکادمی اطفال آمریکا در سال 2004 تهیه شده است، می توانید درجه زردی نوزاد دلبندتان را بررسی کنید:
درمان زردی نوزاد
به گفته کلینیک سیلوند، اگر این بیماری از نوع خفیف باشد معمولا به درمان نیاز ندارد و با رشد کودک و تغذیه او از طریق مدفوع دفع می گردد و طی 10 تا 12 روز از بین می رود.
اگر سطح بیلی روبین کودک شما بالا باشد یا همچنان در حال افزایش باشد، پزشک او ممکن است درمان فتوتراپی را توصیه کند. در طول فتوتراپی، لباس نوزاد شما در آورده و زیر نورهای آبی مخصوص قرار می گیرد. آنها فقط یک پوشک و یک ماسک برای محافظت از چشمان خود خواهند پوشید. فتوتراپی به کبد کودک شما کمک می کند تا از شر بیلی روبین اضافی خلاص شود. چراغ ها به کودک شما آسیب نمی رسانند. درمان فتوتراپی یک تا دو روز طول می کشد. اگر سطح بیلی روبین کودک شما خیلی بالا نیست، ممکن است بتوانید کودک خود را با نور درمانی در خانه درمان کنید و اگر این روش نیز جوابگو نباشد از دارو برای کاهش بیلی روبین خون استفاده می گردد.
برای کمک به روند درمان تعداد دفعات تغذیه با شیر مادر را کاهش داده و به جای آن شیر خشک مناسب را جایگزین کنید.و به طور منظم میزان بیلی روبین نوزاد را چک کنید.
عوارض زردی نوزاد
چون بیلی روبین از بافت چربی عبور می کند، در صورت عدم درمان از سد خونی مغزی عبور کرده و باعث انسفالوپاتی بیلی روبین حاد می گردد. از علائم بیماری انسفالوپاتی بیلی روبین حاد می توان به: بی حوصلگی، مشکل در بیدار شدن، گریه با صدای بلند، مکیدن یا تغذیه ضعیف، قوس گردن و بدن به سمت عقب و تب اشاره کرد.
مطالب این سایت فقط در جهت افزایش معلومات شما عزیزان می باشد جهت تشخیص و درمان به متخصص اطفال مراجعه فرمایید.
به دیدن لیست متخصصین اطفال شهر خود اینجا کلیک کنید.
در پایان این متن می تواند نظرات و تجربیات خود را کامنت کنید و اگر این مطلب برایتان مفید بود می توانید آن را با دوستانتان به اشتراک بگذارید.