آلزایمر و 3 مرحله خفیف / متوسط /شدید – علائم آن ها
آلزایمر چیست
بیماری آلزایمر به انگلیسی Alzheimer’s disease به تعریف سازمان CDC، شایع ترین نوع زوال عقل است و یک بیماری پیشرونده می باشد که با از دست دادن حافظه خفیف شروع می شود و احتمالاً منجر به از دست دادن توانایی انجام مکالمه و واکنش به محیط می شود.
این بیماری در اثر ترشح پروتئینی بنام آمیلوئید در مغز ایجاد می شود؛ البته مطالعات جدید نشان می دهد ممکن است بار آلوستاتیک در ایجاد این بیماری نقش داشته باشد.
بار آلوستاتیک به فرسودگی بدن در اثر استرس مکرر گفته می شود.
به گفته همان سازمان، این بیماری بخش هایی از مغز را که فکر، حافظه و زبان را کنترل می کند درگیر می کند و می تواند به طور جدی بر توانایی فرد برای انجام فعالیت های روزانه تأثیر بگذارد.
این بیماری زنان را بیشتر از مردان مبتلاء می کند که دانشگاه هاروارد یکی از دلایل آن را طول عمر بیشتر زنان نسبت به مردان می داند چون با افزایش سن احتمال ابتلاء به این بیماری افزایش می یابد. اما این فقط یک فرضیه است و نمی تواند تمام علت باشد. فرضیه دیگری که وجود دارد این است که ترشح آمیلوئید یک واکنش ایمنی برای مقابله با عفونت ها در مغز می باشد چون سیستم ایمنی زنان به نسبت مردان قوی تر است.
در پژوهش جدیدی که انجام شده حاکی از آن است که ژن این بیماری از ژن های فرارکننده کروموزوم X است.
همه زنان انسان دارای یک جفت کروموزوم X هستند. در اوایل رشد جنین یکی از کروموزوم های X غیرفعال می شود و تمام سلول های بدن انسان زن فقط یک کروموزوم X دارند که از نظر رونویسی فعال است. این به جلوگیری از بیان بیش از حد ژن هایی که در هر دو کروموزوم X وجود دارند کمک می کند.
چندین ژن وجود دارند که از این غیرفعال شدن کروموزوم X فرار می کنند، و دلیل و تأثیر آن کاملاً شناخته نشده است، همانطور که بررسی اخیر نشان داده است. اکنون، یک مطالعه اخیر توسط محققان دانشگاه Case Western Reserve، کلیولند، پیشنهاد کرده است که یکی از ژنهایی که از غیرفعال شدن کروموزوم X فرار میکند، میتواند به افزایش خطر ابتلا به آلزایمر در زنان کمک کند. در CellTrusted Source ظاهر می شود
تفاوت آلزایمر با زوال عقل
زوال عقل به بیماری هایی گفته می شود که علائمی چون: کاهش حافظه، تغییر در مهارت های تفکر، قدرت قضاوت و استدلال ضعیف، کاهش تمرکز و توجه، تغییرات در زبان و رفتار ایجاد می کند و آلزایمر یکی از بیماری های زوال عقل است .
مراحل آلزایمر و علائم آن
این بیماری به تدریج ایجاد شده و از خفیف شروع شده، سپس متوسط و در نهایت نوع پیشرفته ایجاد می گردد که هر مرحله علائم خود را دارد که کلینیک سیلوند به علائم آن ها پرداخته و ما در زیر آن ها را برای شما آورده ایم:
در مرحله خفیف قابل توجه است. شایع ترین علامت اولیه فراموشی اطلاعات تازه آموخته شده، به ویژه رویدادها، مکان ها و نام های اخیر است. سایر علائم و نشانه های آلزایمر خفیف عبارتند از: در یافتن کلمات مناسب برای بیان افکار مشکل دارند، گم شدن یا جا انداختن اشیا بیش از حد معمول، در برنامه ریزی یا سازماندهی مشکل دارند، داشتن مشکل در حل مسئله، زمان بیشتری برای تکمیل کارهای معمول روزانه طول می کشد.
اکثر افراد در مرحله خفیف بیماری AD مشکلی در تشخیص چهره های آشنا ندارند و معمولاً می توانند به مکان های آشنا سفر کنند.
نوع متوسط معمولا طولانی ترین مرحله است و می تواند سال ها طول بکشد. افراد در مرحله متوسط آلزایمر اغلب به مراقبت و کمک نیاز دارند، از مشخصات این مرحله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش از دست دادن حافظه و سردرگمی، اغلب فراموش کردن وقایع یا جزئیات مربوط به زندگی خود، مانند شماره تلفن یا جایی که به مدرسه رفته است
- حافظه کوتاه مدت ضعیفی دارند
- در شناخت دوستان و خانواده کمی مشکل دارند
- داستان ها، افکار یا اتفاقاتی که در ذهن آنهاست را تکرار می کنند
- با ریاضیات ساده مشکل دارند
- برای کار های روزمره مانند نظافت و حمام به کمک فرد دیگر نیاز دارند
- تغییرات شخصیتی بیشتری را تجربه کنید، از جمله برانگیختگی یا رفتار کردن. آنها ممکن است افسردگی، بی تفاوتی یا اضطراب را با پیشرفت بیماری نشان دهند
- ایجاد سوء ظن بی اساس در مورد خانواده، دوستان و مراقبان (توهم)
- بی اختیاری ادرار و مدفوع
- اختلالات خواب
در مرحله پیشرفته فرد تقریباً حافظه را از دست داده است، از اطراف خود بی خبر است، برای تمام فعالیت های اساسی زندگی روزمره مانند غذا خوردن، نشستن و راه رفتن به کمک نیاز دارد، توانایی خود را در برقراری ارتباط از دست می دهند. گفتار آنها به چند کلمه یا عبارت محدود می شود، در برابر عفونت ها، به ویژه ذات الریه و عفونت های پوستی آسیب پذیر می شود.
علل ایجاد آلزایمر
به گفته کلینیک مایو، علت اصلی ایجاد این بیماری هنوز ناشناخته است، اما عوامل ژنتیکی و سبک زندگی در ابتلاء به این بیماری نقش دارند.
آلزایمر در جوانی
درست است این بیماری بیشتر افراد مسن را مبلاء می کند اما گاهی افراد زیر 65 سال نیز با این بیماری درگیر می شوند البته شیوع این بیماری در بین جوانان کم تر شایع است.
پیشگیری و درمان آلزایمر
متاسفانه راه پیشگیری برای این بیماری وجود ندارد اما می توان با داشتن زندگی سالم ماند: ترک دخانیات و مشروبات الکلی، ورزش کردن و تغذیه سالم سرشار از مواد طبیعی و ویتامین ها، همچنین درمان بیماری های زمینه ای چون: فشار خون، چربی خون و دیابت، شانس ابتلاء به این بیماری را در شما کاهش می دهد.
متاسفانه درمانی نیز برای بیماری وجود ندارد و فقط می توان با مراجعه به پزشک مغز و اعصاب و مصرف دارو از پیشرفت آن جلوگیری کرد.
آلزایمر و مرگ
حتما با داشتن فردی در خانواده که با این بیماری درگیر است نگران هستید و می خواهید بدانید که آن عزیز چقدر زنده می ماند.
به گفته کلینیک سیلوند، سیر این بیماری در افراد مختلف متفاوت است اما به طور متوسط، افراد مبتلا با سن بالای 65 سال در عرض چهار تا هشت سال پس از تشخیص می میرند. با این حال، برخی از افراد ممکن است تا 20 سال پس از ظهور اولین علائم زندگی کنند.