افسردگی و 9 علامت مهم آن و درمان
افسردگی چیست
طبق تعریف انجمن روانشناسی آمریکا (APA) افسردگی (اختلال افسردگی ماژور) یک بیماری شایع و سخت پزشکی، البته خوشبختانه قابل درمان است که بر احساس شما، طرز تفکر و نحوه عمل شما تأثیر منفی می گذارد. از هر 15 نفر بزرگسال یک نفر به این بیماری دچار می شود و از هر 6 نفر 1 نفر، در دوره ای از زندگی خود آن را تجربه می کند. به گفته سازمان جهانی بهداشت تقریباً 280 میلیون نفر در جهان به این بیماری مبتلاء هستند. این اختلال می تواند هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد – حتی فردی که به نظر می رسد در شرایط نسبتا ایده آل زندگی می کند.
انواع افسردگی
- پس از زایمان
- فصلی
- اختلالات دوقطبی
- دیس تایمی
- افسردگی عادت ماهیانه در زنان
- اختلال نامنطمی خلقی اخلال گرانه (DMDD)
9 علامت مهم افسردگی (مهم ترین علائم افسردگی)

به گفته انجمن روانشناسی آمریکا (APA) این اختلال باعث احساس غم و اندوه و از دست دادن علاقه به فعالیت هایی می شود که زمانی از آن لذت می بردید. این می تواند منجر به انواع مشکلات عاطفی و جسمی شود و توانایی شما را برای عملکرد صحیح در محل کار و خانه کاهش دهد. علائم آن می تواند از خفیف تا شدید متفاوت باشد و می تواند شامل موارد زیر باشد:
- احساس غمگینی یا داشتن خلق و خوی افسرده
- از دست دادن علاقه یا لذت به فعالیت هایی که زمانی از آن لذت می بردید
- تغییر در اشتها – کاهش یا افزایش وزن که به رژیم غذایی مربوط نمی شود
- بی خوابی یا زیاد خوابیدن
- بی حالی و احساس خستگی
- ناتوانی در نشستن، قدم زدن، دست زدن، کند شدن حرکات یا گفتار (این اعمال باید آنقدر شدید باشد که توسط دیگران قابل مشاهده باشد)
- احساس بی ارزشی یا گناه
- مشکل در تفکر، تمرکز یا تصمیم گیری
- افکار مرگ یا خودکشی
این علائم معمولا در زنان و مردان یکسان است.
تشخیص افسردگی
علائم باید حداقل دو هفته طول بکشد و باید نشان دهنده تغییر در سطح عملکرد قبلی شما برای تشخیص آن باشد. همچنین، شرایط پزشکی (به عنوان مثال، مشکلات تیروئید، تومور مغزی یا کمبود ویتامین) می تواند این بیماری را ایجاد کند، بنابراین مهم است این موارد را قبل از درمان برطرف گردد.
افسردگی چه زمانی به سراغ ما می آید
این اختلال می تواند در هر زمانی به سراغ ما بیاید، اما به طور متوسط، در اواخر نوجوانی تا اواسط دهه 20 سالگی ظاهر می شود.
عوامل ایجاد افسردگی
به گفته CDC عوامل زیر ممکن است شانس فرد را برای ابتلاء افزایش دهد:
- سابقه بیماری در خانواده (ژنتیک و وراثت)
- تجربه اتفاقات سخت مانند سوء استفاده جنسی یا از دست دادن عزیزان
- گذراندن یک تغییر بزرگ در زندگی، حتی اگر برنامه ریزی شده باشد
- ابتلاء به یک بیماری سخت مانند: سرطان، سکته مغزی یا درد مزمن
- مصرف داروهای خاص. اگر در مورد اینکه آیا داروهایتان ممکن است باعث ایجاد احساس افسردگی در شما شود، با پزشک خود صحبت کنید
- اعتیاد به الکل یا مواد مخدر
ارتباط افسردگی با جنسیت
این اختلال هم در زنان و هم مردان ایجاد می شود، اما درصد ابتلاء زنان به آن بیشتر است. برخی مطالعات نشان می دهد که یک سوم زنان در طول زندگی خود یک دوره این بیماری را به صورت اساسی را تجربه می کنند.
ارتباط افسردگی با ژنتیک یا وراثت
شاید از خود پرسیده اید که آیا این بیماری ارثی است که باید در پاسخ شما بگوییم زمانی که بستگان درجه یک (والدین/فرزندان/خواهر و برادر) مبتلاء باشند، میزان وراثت پذیری بالایی (تقریباً 40%) وجود دارد.
3 تفاوت افسردگی و احساس غم و اندوه
هر فردی با از دست دادن عزیز یا داشتن شرایط دشوار ممکن است دچار غم و اندوه شود و این یک امر کاملا طبیعی است که کناره گیری از فعالیت های معمولی هم در غم و اندوه و هم در افسردگی وجود دارد اما این دو تفاوت هایی دارند که انجمن روانشناسی آمریکا آن ها را بر شمرده و ما در زیر آن ها را برای شما آورده ایم:
- در غم و اندوه، احساسات دردناک به صورت موجی ظاهر می شوند که اغلب با خاطرات مثبت متوفی آمیخته می شوند. در افسردگی شدید، خلق و خو و/یا علاقه (لذت) برای بیشتر دو هفته کاهش می یابد.
- در غم و اندوه معمولاً عزت نفس حفظ می شود. در افسردگی شدید، احساس بی ارزشی و نفرت از خود رایج است.
- در اندوه، هنگام فکر کردن یا خیال پردازی درباره «پیوستن» به عزیز متوفی، ممکن است افکار مرگ ظاهر شوند. در افسردگی شدید، افکار به دلیل احساس بی ارزشی یا عدم لیاقت زندگی یا ناتوانی در کنار آمدن با درد افسردگی متمرکز بر پایان دادن به زندگی است.
گاهی ممکن است خود غم و اندوه در یک فرد منجر به این بیماری می گردد.
راه درمان و پیشگیری از افسردگی (راه های مقابله با افسردگی)
به گفته انجمن روانشناسی آمریکا (APA) این بیماری یکی از قابل درمان ترین اختلالات روانی است. بین 80 تا 90 درصد از افراد مبتلا به آن در نهایت به خوبی به درمان پاسخ می دهند.
ورزش، داشتن رژیم غذایی مناسب، خواب کافی و پرهیز از مصرف الکل از راه های مقابله با این اختلال می باشد.
برای درمان ابتدا باید به یک روانشناس خوب مراجعه و با او صحبت شود در صورت صلاحدید مشاور به متخصص اعصاب و روان ارجاع داده می شوید تا بهترین قرص و داروی مناسب شما را تجویز کند، البته در کنار دارو باید با مشاور نیز مراجعه کرد.
مطالب این سایت فقط در جهت افزایش معلومات شما عزیزان می باشد جهت تشخیص و درمان افسردگی حتما باید به متخصص اعصاب و روان یا مشاور مراجعه فرمایید.
در پایان این متن می تواند نظرات و تجربیات خود را کامنت کنید و اگر این مطلب برایتان مفید بود می توانید آن را با دوستانتان به اشتراک بگذارید.